lv
  • en
  • lv
LIELĀ PAVASARA IZPĀRDOŠANA - ATLAIDES līdz pat 40%
lv
  • en
  • lv
Grozs 0

Bišu mīlestība

#apimi #apimiteam #beesproducts #naturalproducts

Bites, medus, daba, darbs, ģimene – Apimi. Iepazīsimies tuvāk? 

Apimi ir ģimenes uzņēmums, kurā, čakli kā bites, saimnieko māsas – Madara un Ieva – radot dabīgus kosmētikas produktus ar tajos iestrādātiem bišu produktiem: bišu vasku, propolisu un medu. Apimi stāsts ir veidojies jau no māsu bērnības un, kas sākumā nemaz nav šķitis kā mīlestība pret bitēm, tomēr tāds izvērtās un vēl vairāk.

Bites, bites, bites…

Ceļš līdz Apimi izveidei ir sācies jau māsu bērnībā, gan palīdzot tētim sviest medu, turēt dūmkannu un ķert bišu spietus, gan klausoties tēta stāstos par bitēm un to nozīmi cilvēku dzīvē un pastāvēšanā. Šie stāsti un darbi ir palīdzējuši veidot Apimi būtību – rūpēties un cienīt kā cilvēkus, tā dabu visapkārt.

Madara: Bites ir galvenās augu apputeksnētājas. Zinātniski ir aprēķināts, ka viena trešdaļa cilvēces pārtikas resursu ir atkarīga no augu apputeksnēšanās, un lielāko daļu no šī procesa veic Eiropas medus bites. Jo vairāk izzinu par bitēm, jo vairāk tās mani iedvesmo. Vai zinājāt, ka bišu vasku sintezē pati bite? Viņa spēj pati regulēt vaska daudzumu, tas nozīmē, ja vajag būvēt jaunas telpas, kur likt medu, viņa savā organismā dod signālus, ka jāsāk sintezēt vasks. Bite propolisu

izmanto ne tikai kā “siltinājumu” stropā, bet arī kā dezinficējošu līdzekli. Pirms medus tiek ievietots kārēs, bite,  plānā kārtiņā ieklāj propolisu un tad tik liek iekšā medu. Ja pele pamanījusies ielīst stropā pēc ēdiena, bites to nodzeļ un aplipina jeb ’’ietin’’ propolisā, tādā veidā to iebalzamējot un nodrošinot, ka tā nepiesārņo stropu. Tie ir tikai daži fakti... Bišu produkti ir unikāli un tie ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, tiem piemīt daudz dažādu īpašību, kā, piemēram, atjaunojošas, antibakteriālas, pretsēnīšu un citas, kuras tiek iekļautas Apimi produktos. Šobrīd, mūsu uzņēmums nodarbojas ar dabīgās kosmētikas ražošanu, kurā tiek iestrādāti bišu produkti, taču mēs vēlamies attīstīt produktus arī apiterapijas virzienā. 

’’Apiterapija ir komplementārā ārstniecības metode, kas papildina konvencionālo medicīnu ar apiterapijā izmantojamām metodēm, kuras ietvaros tiek izmantoti visi biškopības produkti – medus, vasks, propoliss, bišu maize, ziedputekšņi, bišu māšu peru pieniņš un bišu inde.’’[1] 

Arī pati esmu biedrs Latvijas apiterapeitu biedrībā, kas ir vērtīgi, jo ir iespējams uzzināt daudz nozares aktualitātes un būt tiešā saskarē gan ar dažādas specialitātes ārstiem, gan ar biškopjiem no visas Latvijas. 

Ieva: Turpinot par apiterapiju, mamma, esot ģimenes ārsts, lasot daudz publikācijas, grāmatas un mācoties no kolēģiem, apguva šo ārstēšanas metodi ar bišu produktiem un pašām bitēm. Sākumā liekas, ka mums vajag medikamentus - ātru risinājumu slimībai, tomēr, ir reizes un situācijas, kas liek apstāties un padomāt - vai tiešām?! To ir pierādījis arī tas, ka reiz, mammu uzmeklēja turīgs cilvēks no Holandes, kuram piederošo finansiālo līdzekļu apmērs nedeva iespēju izveseļoties, jo slimība nepakļāvās tradicionālajai medicīnai, taču tieši apiterapija bija tā ārstniecības metode, kas viņam ļāva pilnvērtīgi dzīvot nedaudz ilgāk šajā pasaulē. Šis stāsts man lika aizdomāties un sākt novērtēt bites un to produktus daudz vairāk kā tas bija bērnībā, kad biju ierauta ’’bišu virpulī’’ un likās, ka visa nu kļuvis par daudz – iespēja doties mācīties un dzīvot Rīgā, ārpus ierastās vides, ļāva uz to visu paskatīties no malas, atsijājot nesvarīgo un izprotot īsto lietas būtību.

 

Mājas mīļās mājas

Apimi ir uzņēmums, kas darbojas Latvijas laukos – Vecpiebalgā. Ārpus lielpilsētu kņadas, mierā un tuvāk pie dabas, bitēm un cilvēkiem.

Madara: Dodoties studēt uz Rīgu, tur nodzīvoju 10 gadus – atgriešanās atpakaļ dzimtajās mājās, lai arī patīkama, tomēr nebija viegla. Arī tā prasīja pierašanas laiku, taču tas miers un daba, kas ir šeit, Vecpiebalgā, ir fantastiska, tā uzlādē. Lai arī šeit darbu nebūt nav uz pusi mazāk un nebūt nav vieglāk, atšķirībā no dzīves pilsētā, te var ’’iziet ārā’’, ieelpot klusumu un mieru. Runājot no uzņēmuma veidošanas un vadīšanas viedokļa – gluži kā jebkur, arī šajā gadījumā pastāv plusi un mīnusi: plusi ir, piemēram, zemās īres izmaksas, pieejamais pagasta atbalsts un palīdzība dažādu risinājumu ieviešanā, savukārt, pie mīnusiem var uzskaitīt obligātu nepieciešamību pēc privātā auto, kas ir nepieciešams, lai varētu nokļūt uz pilsētu, piedalītos semināros, nogādātu saražoto produkciju uz testēšanu, gatavo produkciju uz veikaliem un tamlīdzīgi.

Ieva: Kad man bija 15 gadu, es, vārda tiešākajā nozīmē, aizbēgu uz Rīgu – gribēju tikt prom no Vecpiebalgas, ierastās vides un laukiem. Es gribēju Rīgu, Londonu, Ņujorku – pilsētu un jo lielāku, jo labāk, taču, gadiem ejot, viss mainās. Lai arī mani joprojām saista minēto pilsētu šarms, esmu tās izbaudījusi un sapratusi, ka ar savu ģimeni vēlos dzīvot laukos – it īpaši, kad dzīvē ienāk bērni, gribas to svarīgāko – ģimeni un, protams, darbu, kas no sirds patīk. Sākotnēji, strādājot algotu darbu, mans mazais, iekšējais sapnis bija radīt tieši ražošanas uzņēmumu dodot darbavietas citiem cilvēkiem. Nekad nebiju domājusi, ka tas notiks tieši kosmētikas jomā, bet kāpēc ne? Ja ražojam produktus ar augstu pievienoto vērtību - tas ir lieliski! Ir tāda sajūta, ka uzņēmējs pat nenovērtē cik lieliski ir veidot uzņēmumu ārpus Rīgas - nav sastrēgumu, nav burzmas, nav dārgas īres cenas telpām, ir savējie tuvumā un iespēja izvēlēties darbiniekus no jau zināmiem cilvēkiem, protams, ja novada pārstāvji ir ar nepieciešamajām zināšanām. Bet ja nav, ir iespēja uz novadu atpakaļ atgriezt kādu, kas izmācījies Rīgā un ir gatavs atgriezties laukos, vai arī atvilināt uz Vecpiebalgu kādu cita novada vai pilsētas iedzīvotāju.

 

Apimi, tā ir ģimene

Apimi ir māsu Madaras un Ievas uzņēmums, kam lielu artavu ir devuši arī abu vecāki – tētis biškopis un mamma ģimenes ārste, apiterapeite.

          

Madara: Atgriezties mājās un strādāt kopā ar ģimeni ikdienā, patiesībā, ir ļoti viegli. Pateicoties Apimi izveidei, ar māsu esam ļoti satuvinājušās. Retās satikšanās reizes nu ir kļuvušas par strādāšanu kopā dienu no dienas, ja ne tieši vienā darba vietā vai telpā, tad caur vienu zvanu gan. Ar Ievu jau sākumā vienojāmies, ka veidosim atsevišķu uzņēmumu, nevis pievienosimies pie tēta uzņēmuma. Kāpēc? Jo, tomēr, mums jaunajiem ir savādāks skatījums, kā jābūvē uzņēmums un tas mums ar māsu bija kopīgs, vēl joprojām ir. Mums ir viens redzējums uz kopīgo mērķi, kas ļauj virzīties tam tuvāk. Ļoti viegli ir sastrādāties, jo ir sadalīti pienākumi un pats galvenais ir uzticība. Uzticība arī atspoguļojas tēta ievākotajos bišu produktos, es zinu un redzu, kā viņš attiecas pret darbu, pret bitēm un pret produktiem. Tas viss ir no sirds un uz maksimālo atdevi.

Ieva: Vai ir grūti strādāt ar savējiem Jā un Nē. Es pat teiktu, ka nē, viss taču ir atkarīgs no cilvēka rakstura. Mēs ar māsu lieliski zinām viena otru, ko kura spēj, ko kura var, kas labāk padodas un ko pat neprasīt. Mēs zinām tēta straujo dabu un dažkārt asos komentārus, bet tajā pašā laikā, arī viņa lieliskās, radošās idejas un zelta rokas to īstenošanai. Mēs pielāgojamies jebkurai situācijai, spējam aizvietot viena otru un atbalstīt, jo esam ģimene! 

 Tie esam mēs, Apimi, ar cieņu pret dabu un rūpēm par Tevi! 

 

Seko līdzi jaunumiem Apimi sociālo tīklu kontos Facebook un Instagram, kā arī uzzini visu sev interesējošo par uzņēmumu un tā produkciju bloga sadaļā. 

 

Starp citu, ielūkojies mūsu produktu sadaļā jau tagad un tiekamies pavisam drīz! 

https://apimi.lv/collections

 

[1] Latvijas apiterapeitu biedrība, Apiterapija. Iegūts no: https://www.apiterapeitubiedriba.lv/ [sk.14.06.2020.]


Vecāks raksts Jaunāks raksts